Kun nukumme, niska- ja kaulalihaksemme rentoutuvat. Joskus ne rentoutuvat niin täydellisesti, että ylemmät hengitystiet (nenä ja nielu) ahtautuvat osittain kaventaen hengitysteitä, joita pitkin ilma kulkee keuhkoihin. Kun hengitämme, tämä hengitysteiden kapeneminen saa aikaan nielussa värähtelyä, mistä syntyy kuorsausääni.Kaula- ja niskalihasten rentoutumiselle on monia syitä. Turvonneet nielurisat, liika alkoholin käyttö, ylipaino, jopa nenän ja leuan muoto –  nämä tekijät muiden muassa saattavat johtaa kaula- ja niskalihasten rentoutumiseen ja aiheuttaa kuorsaamista.

 

Jos kuorsaat – etenkin jos kuorsauksesi on äänekästä – tiedät, miten paljon se häiritsee muita. Jos nukahdat esim. lentokoneessa tai teatterissa, häiritset vierustovereitasi. Vuodekumppanisi valittaa unen puutteesta ja karkottaa sinut vierashuoneeseen tai sohvalle. 95 % kuorsaajista sanookin, että kuorsaus häiritsee heidän kumppaniaan.1

Kuorsaus häiritsee myös omaa untasi, vaikka et sitä ehkä tiedostaisi. Kuorsaus tarkoittaa, ettet välttämättä saa oikeaa määrää happea hyviä yöunia varten. Ja tiedät itsekin mitä huonoista yöunista seuraa: olet väsynyt, voimaton, jopa ärtyisä.

Äänekkäästä, kiusallisesta kuorsauksesta saattaa aiheutua myös muita, vähemmän ilmeisiä sivuvaikutuksia. Kuorsaajat sairastuvat 1,6 kertaa todennäköisemmin korkeaan verenpaineeseen 4 vuoden2 kuluessa kuorsauksen alkamisesta. Muiden sydän- ja verisuonitautien riski on myös olemassa.

 

1. A +A Healthcare study undertaken with 95 patients who wore Narval CC (Equinoxe in France) in 2011.

2. Peepard,T. Prospective study of the association between sleep-disordered breathing and hypertension. N Engl J Med, 342 (2000), pp. 1378-1384.

3. Marin JM, Carrizo SJ, Vicente E, Agusti AG. Long-term cardiovascular outcomes in men with obstructive sleep apnea-hypopnoea with or without treatment with continuous positive airway pressure: an observational study. Lancet 2005; 365: 1046-53.