Unta parantavat ruoka-aineet

Jaa tämä artikkeli
Foods that help you sleep

Vanha sanonta ”Olet mitä syöt” koskee ehdottomasti myös unta! Katso miten valitsemamme sesongin parhaat ruoka-aineet voivat parantaa unen laatua.

Johdanto:

Liitämme ruoan yleensä ajatuksissamme painoon, sillä tasapainon löytäminen voi olla hankalaa. Oletko koskaan miettinyt ruoan vaikutusta unen laatuun? Jotkin ruoka-aineet parantavat unta ja toiset taas heikentävät sitä. Kun tiedät, miten ruoka ja juoma vaikuttavat kehoosi, osaat tehdä päivän mittaan parempia valintoja, jotka helpottavat nukahtamista illalla. Miten siis syöt oikein ja varmistat hyvän yöunen?

Ruokavalio voi auttaa nukkumaan paremmin:

Ravinnolla on merkittävä vaikutus uneen. Jos haluat muokata ruokavaliosi optimaaliseksi unen kannalta, nauti enemmän ruoka-aineita ja juomia, jotka sisältävät serotoniinia, tyyneyttä tuovaa hermovälittäjäainetta.

Suositeltavia ruokia ja juomia1:

Yrttitee tai lämmin maito: Kamomilla- ja piparminttutee on aina hyvä valinta yrttiteeksi. Useimmat yrttiteet eivät sisällä kofeiinia, mutta tarkista silti aina teetä ostaessasi tuoteseloste. Yrttiteet ovat tunnetusti luontaisesti rentoutumista edistäviä. Eikö tee sovi sinulle? Kokeile lämmitettyä rasvatonta maitoa. Se auttaa nukahtamaan.

Pähkinät, siemenet ja banaanit: Nämä unta parantavat ruoka-aineet sisältävät runsaasti magnesiumia, jolla on kivennäisaineista tehokkain rentouttava vaikutus.

Jasmiiniriisi, kokojyväviljat ja kikherneet: Jasmiiniriisillä on suuri glykeeminen indeksi, jolla mitataan ravinnon vaikutusta ihmisen verensokeritasoon. Kun syöt jasmiiniriisiä, keho erittää enemmän insuliinia, joka puolestaan lisää unta parantavan tryptofaanin kulkeutumista aivoihin. Kokojyväviljat, kuten ohra ja rikotut vehnänjyvät sisältävät runsaasti magnesiumia, ja kikherneet puolestaan B6-vitamiinia, jota tarvitaan tuottamaan melatoniinia, pimeän aikaan erittyvää, unta parantavaa hormonia.

Mitä ruoka-aineita ja juomia tulee välttää hyvän yöunen varmistamiseksi

Unta parantavien ruoka-aineiden lisäksi on ruoka-aineita, joilla on päinvastainen vaikutus. Seuraavia ruokia ja juomia tulee välttää illalla2:

Alkoholi: Jos haluat rauhalliset yöunet, jätä viimeinen juoma ottamatta. Kaikkea alkoholia tulee välttää – myös punaviiniä. Alkoholi häiritsee aivojen kemikaalitasapainoa ja syvän unen määrä vähenee.

Kofeiinia sisältävät juomat: Kahvi ja virvoitusjuomat ovat piristäviä aineita. Niiden sisältämä kofeiini estää uneliaisuutta aiheuttavien hormonien toimintaa aivoissa.

Raskaat ateriat, runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävät ruoka-aineet ja mausteinen ruoka: Vältä epäterveellisen rasvan lähteitä, kuten rasvaista lihaa ja uppopaistettuja ruokia. Vältä suuria ruoka-annoksia, sillä ne laskevat serotoniinitasoa ja voivat aiheuttaa ruoansulatusta häiritseviä vatsavaivoja, kuten närästystä ja happorefluksia.

Voimakkaasti maustetun ruoan nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa vatsavaivoja, jolloin hyvä yöuni on mahdottomuus. Vaikka pitäisit mausteisesta ruoasta, se saattaa valvottaa yöllä ja uneen pääseminen kestää pidempään. Mausteiset ruoat sisältävät kapsaisiinia, chilipaprikoiden sisältämää ainetta, joka vaikuttaa uneen kehon lämpötilamuutosten kautta.

Monissa ruoka-aineissa on luontaisia unta parantavia aineita. Niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Onko sinulla ruokia, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin? Jaa ne kommenteissa.

19 Foods to Help You Sleep https://www.eatingwell.com/article/32617/9-foods-to-help-you-sleep/

2Best and Worst Foods for Sleep https://www.health.com/condition/sleep/best-and-worst-foods-for-sleep

Tämä artikkeli sisältää yleisiä tietoja sairaustiloista ja hoidoista. Sitä ei ole tarkoitettu korvaamaan asiantuntevaa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Tiedot eivät ole ohjeita, eikä niitä tule pitää sellaisina. Tällä sivustolla olevia tietoja ei tule pitää vaihtoehtona lääkärin tai muun hoitoalan ammattilaisen antamille lääketieteellisille ohjeille.

Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa lääketieteellisestä seikasta, ota yhteys lääkäriin tai muuhun hoitoalan ammattilaiseen. Jos epäilet itselläsi jotakin sairaustilaa, varaa pian aika lääkäriin. Älä koskaan viivyttele lääkäriin menoa, jätä noudattamatta lääkärin antamia ohjeita tai keskeytä lääketieteellistä hoitoa tämän sivuston tietojen perusteella. Tässä artikkelissa ja tällä sivustolla esitetyillä mielipiteillä ei ole mitään yhteyttä mihinkään tieteelliseen laitokseen tai sairaalaan, tai muuhun laitokseen, johon kirjoittajilla on sidonnaisuuksia, eivätkä mielipiteet suoraan vastaa ResMedin tai sen tytäryhtiöiden tai sidosyritysten näkemyksiä.