Uniapnean diagnosointi

 

Varaa aika lääkärille
Jos epäilet sairastavasi uniapneaa tai sinulla esiintyy uniapnean oireita, varaa aika lääkärille. Voit tehdä ResMedin uniapnean seulontatestin ennen lääkärikäyntiä. Ota tulokset mukaan vastaanotolle. Lääkäri kyselee oireistasi ja tekee lisätutkimuksia.

Unitutkimus
Jos lääkäri epäilee uniapneaa, hän voi antaa lähetteen uniklinikalle. Käynnin aikana saatetaan sopia unitutkimuksesta, joka tehdään yön aikana unitutkimuslaitteella yleensä kotona. Joskus tutkimus voidaan tehdä myös sairaalassa unilaboratoriossa.

Unilaboratoriossa tehtäviä unitutkimuksia kutsutaan tavallisesti polysomnografiatutkimuksiksi (PSG), kun taas kotona suoritettavat unitutkimukset tehdään polygrafiatutkimuksina (PG) tai myös uniseulontalaitetta käyttäen. Riippumatta siitä, mitä näistä tutkimuksista käytetään, niillä selvitetään, onko sinulla uniapnea, ja jos on, miten vakava uniapnea on. Merkittävin unitutkimuksessa saatavista tuloksista on apnea-hypopneaindeksi eli AHI. AHI-arvo ilmaisee, kuinka monta apneaa ja hypopneaa sinulla esiintyy tunnissa unitutkimuksen aikana1.

AHI-arvon lisäksi unitutkimuksessa rekisteröidään myös veresi happitasoja, jotka voivat aiheuttaa voimakasta uneliaisuutta päiväsaikaan

Vaihtoehto A: Unitutkimus kotona
Kotona tehtävässä unitutkimuksessa käytetään yleensä polygrafialaitetta. Omassa kodissa tehtävä tutkimus on monille miellyttävämpi vaihtoehto. Ennen kotona tehtävää tutkimusta uniklinikalla näytetään, miten laitetta käytetään yöllä.

Illalla, kun sinun on aika aloittaa testaus, suoritat normaalit iltarutiinisi, valmistaudut käymään nukkumaan, kiinnität laitteen, kuten sinulle neuvottiin ja käynnistät tallennuksen. Aamulla irrotat anturit ja laitteen ohjeiden mukaisesti ja palautat tallennuslaitteen uniklinikalle.

Vaihtoehto B: Tutkimus unilaboratoriossa
Unilaboratoriossa tai sairaalassa henkilökunta kiinnittää kehoosi unta valvovia antureita.

Antureita sijoitetaan:

  • Rintaan valvomaan sydämen toimintaa
  • Silmäluomien lähelle mittaamaan, missä unen vaiheessa olet (REM-unessa vai muussa kuin REM-unessa)
  • Päähän mittaamaan aivojen sähköisiä signaaleja
  • Jalkoihin mittaamaan lihasten aktiivisuutta

Sinulle laitetaan myös:

  • Nenäkanyyli, joka tarkkailee hengitystä
  • Oksimetri mittamaan happitasoja sormestasi
  • Hihnoja rinnan ja vatsan ympärille mittaamaan hengitystyötä

Tämän tyyppisen tutkimuksen aikana joudut yöpymään hoitolaitoksessa, jossa sinun kannattaa tehdä olosi mukavaksi ja ottaa mukaan normaaleihin iltarutiineihin kuuluvat asiat, kuten yöpuku ja hammasharja.

Yksityinen hoito
Halutessasi voi valita hoidon myös yksityisellä lääkäriasemalla. Lääkärisi osaa suositella sinulle asiaan perehtynyttä klinikkaa.

Mitä unitutkimus kertoo?
Unitutkimuksella selvitetään, sairastatko uniapneaa, sekä miten vakava mahdollinen uniapnea on. Uniapnean hoitovaihtoehdot määräytyvät uniapnean vakavuusasteen mukaan. Merkittävin unitutkimuksessa saatavista tuloksista on apnea-hypopneaindeksi eli AHI.

 

Uniapnean vaikeusaste AHI (tunnissa)
Normaali Alle 5
Lievä 5–15
Kohtalainen 15–30
Vaikea 30+

Unitutkimuksen jälkeen
Kun lääkäri on saanut unitutkimuksen tulokset, hän keskustelee niistä kanssasi. Voitte keskustella sairaudestasi, sen vakavuudesta ja mahdollisista vaikutuksista terveyteesi sekä selvittää eri hoitovaihtoehtoja.

1. http://healthysleep.med.harvard.edu/sleep-apnea/diagnosing-osa/understanding-results