Kuorsaaminen voi olla uniapnean oire. Kaikki kuorsaajat eivät sairasta ostruktiivista uniapneaa, mutta melkein jokainen sitä sairastava… kuorsaa

Eikä tässä kaikki. Kuorsaus on myös uniapnean tavallisimman muodon, obstruktiivisen uniapnean (OSA), ensisijainen oire1. Kuorsauksen ja uniapnean välinen yhteys on hälyttävä – 10:stä miehestä 3 ja 10:stä naisesta lähes 2, joilla kuorsaaminen on tavallista, sairastaa myös jonkin asteista obstruktiivista uniapneaa.2 Uniapnea estää sinua saamasta terveellistä yöunta, jota tarvitset elääksesi virkeästi ja energisesti.

Obstruktiivista uniapneaa sairastavien kuorsaajien lihakset rentoutuvat vieläkin täydellisemmin.  Uniapneassa niska- ja kaulalihakset rentoutuvat pisteeseen, jossa hengitystiet ahtautuvat täysin vähintään 10 sekunnin ajaksi.  Vaikeissa tapauksissa nämä ahtautumat, eli apneat, saattavat kestää jopa kaksi minuuttia.

Kuorsauksen ja uniapnean taustalta löytyvät siis samat tekijät – mutta uniapneaa sairastavien ihmisten kaula- ja niskalihakset ovat laiskemmat kuin ihmisten, jotka vain kuorsaavat. Pidäthän mielessä: laiskat niskalihakset laiskistuvat entisestään ajan mittaan, joten kuorsaajat ovat alttiita sairastumaan lopulta uniapneaan.

Haluatko tietää lisää uniapneasta?

Testaa itsesi vastaamalla kysymyksiin!

 

 

1: Meslier N, Racineux JL. Ronflement et syndrome de haute résistance. Rev Mal Respir 2004 ; 21 : 2S35-2S42.
2: Young T et al. The occurrence of sleep-disordered breathing among middle-aged adults. N Engl J Med 1993; 328(17):1230–5.