Älypuhelin ja uni

Jaa tämä artikkeli
My smartphone VS my sleep

Selaatko puhelinta vuoteessa juuri ennen nukkumaan menoa? Se vaikuttaa uneen, mutta miten paljon? Tästä blogipostauksesta voi lukea, miten puhelimen selaaminen vaikuttaa uneen. Saat myös vinkkejä tavasta luopumiseen.

Lepäilet kiireisen päivän vuoteessa ja päädyt selaamaan puhelintasi, tarkistat sosiaalisen median, sähköpostin tai chattailet ystävän kanssa. Ei tarvitse olla asiantuntija ymmärtääkseen, että tämä ei ole paras tapa rentoutua. Puhelimen selaamisella on itse asiassa suurempi vaikutus kuin uskotkaan.

Miten erityisesti puhelimen näyttö vaikuttaa uneen?

Puhelimen käytön edellyttämä kohonnut vireystila pitää sinut virkeänä ja valppaana, mikä ei edistä rauhoittumista nukkumaan.

Sininen valo: Älypuhelimet häiritsevät unta, sillä ne stimuloivat sekä mieltä että kehoa. Älypuhelimen näytön sininen valo on haitallista: Harvardin yliopiston tutkijaryhmän johtamassa tutkimuksessa korostui se seikka, että sininen valo vähentää unta edistävän1 tärkeän melatoniini-hormonin tuotantoa ja käytännössä viestii aivoille, että on aamu.

Stressi: Minkä tahansa näyttölaitteen käyttö illalla saattaa lisätä stressiä. Monien mielestä aika ennen nukkumaan menoa on omaa aikaa, jolloin on hyvä tarkistaa sosiaalisen median tapahtumat, katsoa uutta verkkosarjaa tai tehdä verkko-ostoksia Mitä enemmän viettää aikaa tällaisten häiriötekijöiden parissa, sitä vakavammin uni häiriintyy.

Stimulaatio: Ilmoitukset, chatit, sähköpostiviestit ja hälytykset ovat ilmeisiä häiriötekijöitä. Ne häiritsevät päivällä ja erityisesti illalla, joten sammuta puhelin ja siirrä se syrjään. Onko puhelimen sammuttaminen mahdotonta? Useimmissa puhelimissa on ”älä häiritse” -toiminto, joka päästä läpi vain tärkeät puhelut.

Vaienna ja sammuta!

Sammuta kaikki elektroniikkalaitteet vähintään tuntia ennen nukkumaan menoa. Tämä koskee erityisesti kännykkää, jollaista lähes kaksi kolmasosaa 18–64-vuotiaista säilyttää vuoteen läheisyydessä nukkuessaan. Yritä sen sijaan lukea kirjaa, kokeile rauhoittava a suihkua tai kylpyä, piirrä tai kirjoita päiväkirjaa.

Voit valita minkä tahansa toiminnan, johon ei liity älyllistä stimulaatiota, tilanteiden ylianalysointia tai näyttölaitteita, varsinkaan sinistä valoa säteileviä. On myös hyvä muistaa, että syömistä kannattaa välttää kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa.

 

1 Blue light has a dark side https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

Tämä artikkeli sisältää yleisiä tietoja sairaustiloista ja hoidoista. Sitä ei ole tarkoitettu korvaamaan asiantuntevaa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Tiedot eivät ole ohjeita, eikä niitä tule pitää sellaisina. Tällä sivustolla olevia tietoja ei tule pitää vaihtoehtona lääkärin tai muun hoitoalan ammattilaisen antamille lääketieteellisille ohjeille.

Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa lääketieteellisestä seikasta, ota yhteys lääkäriin tai muuhun hoitoalan ammattilaiseen. Jos epäilet itselläsi jotakin sairaustilaa, varaa pian aika lääkäriin. Älä koskaan viivyttele lääkäriin menoa, jätä noudattamatta lääkärin antamia ohjeita tai keskeytä lääketieteellistä hoitoa tämän sivuston tietojen perusteella. Tässä artikkelissa ja tällä sivustolla esitetyillä mielipiteillä ei ole mitään yhteyttä mihinkään tieteelliseen laitokseen tai sairaalaan, tai muuhun laitokseen, johon kirjoittajilla on sidonnaisuuksia, eivätkä mielipiteet suoraan vastaa ResMedin tai sen tytäryhtiöiden tai sidosyritysten näkemyksiä.