Uniapneadiagnoosin saaminen voi tuntua pelottavalta. Sinulle on tehty unitutkimus ja nyt lääkäri tuntuu puhuvan vierasta kieltä kertoessaan tutkimuksen tuloksista ja hoitovaihtoehdoista. Se voi olla hämmentävää.

Jos aihe on sinulle uusi tai haluat palauttaa mieleen asioita, tämä termiluettelo auttaa sinua ymmärtämään paremmin niin diagnoosia kuin hoitolaitettasi.

Perustiedot

Olet juuri saanut uniapneadiagnoosin. Mitä se tarkoittaa? Seuraavassa selitetään yleisimmät aiheeseen liittyvät termit.

Apnea
Latinankielen sana ”apnea” tarkoittaa ’ei hengitystä’ eli hengityskatkoa, joita uniapneassa esiintyy. Diagnostisiin tarkoituksiin käyttävä määritelmää: enemmän kuin 10 sekuntia kestävä unenaikainen hengityskatkos.

Hypopnea
Apneoihin läheisesti liittyvä hypopnea tarkoittaa hengitysteiden osittaista tukkeutumista. Hypopnean aikana hengitys on pinnallista. Hengitysvirtaus on normaalia hengitystä 30–50 % vähäisempää yli 10 sekunnin ajan.

AHI
Lyhenne sanasta apnea-hypopneaindeksi. AHI mitataan laskemalla apneoiden ja hypopneoiden (tapahtumien) yhteismäärä yön aikana ja jakamalla tämä luku nukuttujen tuntien määrällä. Hoitolaitteella AHI mitataan samalla tavalla, mutta tapahtumien määrä jaetaan yön aikana käytettävän laitteen käyttötuntien määrällä.

Apnea- ja hypopneatapahtumia esiintyy unen aikana myös ihmisillä, jotka eivät sairasta uniapneaa. Kun AHI-arvosi on alle 5, tilanne on hyvä. Jos AHI on suurempi kuin 5, keskustele lääkärin kanssa. AHI-arvon kohoaminen voi johtua huonosta maskin tiiviydestä tai ilmavuodosta. Hoitoa voi myös olla tarpeen säätää.

OSA on lyhenne sanoista Obstructive Sleep Apnea. Obstruktiivinen uniapnea on yleisin unenaikainen hengityshäiriö. Obstruktiivisessa uniapneassa apnea tai hypopnea johtuu ylempien hengitysteiden osittaisesta tai täydellisestä tukkeutumisesta tai ahtaumasta.

CSA on lyhenne sanoista Central Sleep Apnea. Sentraalisessa uniapneassa hengitystiet ovat avoimet, mutta aivojen lähettämä signaali ei saa aikaan hengitystyötä. Myös sekamuotoista uniapneaa esiintyy, eli OSA- ja CSA-tapahtumien yhdistelmää.

Paine
Paineella tarkoitetaan vesisenttimetreinä mitattua ilmanpainetta, joka tarvitaan pitämään hengitystiet avoimina hoidon aikana. Hoitomääräys voi sisältää painearvon, esim. 12 cmH2O, tai painealueen, esim. 6–15 cmH2O. Paineen määrittää lääkäri, eikä sitä pidä säätää neuvottelematta ensin lääkärin kanssa.

 

Tietoa laitteesta

Kun olet saanut hoitolaitteen kotiisi ja tutustut siihen, saatat miettiä, mitä kaikki laitteen asetukset ovat. Mikä olikaan viive, josta lääkäri puhui? Seuraavassa selitetään hoitolaitteiden sisältämiä hoitovaihtoehtoja.

CPAP/APAP/VPAP
Nämä lyhenteet tarkoittavat uniapnean hoidossa käytettävien hoitolaitteiden perustyyppejä.

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) tarkoittaa jatkuvaa hengitysteiden ylipainetta. Tässä hoidossa laite antaa samaa kiinteää painetta koko yön hengitysteiden avoimina pitämiseksi.

APAP (Automatic Positive Airway Pressure) on automaattinen positiivinen hengitystiepaine. Koska potilaan painetarpeet saattavat yön mittaan vaihdella, APAP-laite vaihtaa ilmanpainetta automaattisesti, toisin kuin CPAP-laite. APAP reagoi tapahtumiin, tai niiden puuttumisen, joko nostamalla tai laskemalla painetta. Näin potilas saa optimaalista hoitoa kussakin unen vaiheessa, ja hoito tuntuu mahdollisesti miellyttävämmältä kuin CPAP-hoito.

VPAP (Variable Positive Airway Pressure) on vaihteleva hengitysteiden ylipaine. Se on ResMedin kaksitasoisen teknologian nimitys. Kaksitasoiset hoitolaitteet antavat hoitoa kahdella painealueella: korkeampaa painetta sisäänhengityksen aikana ja matalampaa painetta uloshengityksen aikana.

VPAP-laitteet soveltuvat potilaille, jotka tarvitsevat paineasetusta 20 cmH₂O suurempaa painetta.

Viive/viiveaika
Viivetoiminto parantaa hoidon miellyttävyyttä nostamalla paineen asteittain lääkärin määräämälle tasolle unen aikana. Kun viivetoiminto on käytössä, ilmanpaine on aluksi asetettua painetta pienempi ja nousee hitaasti enintään 45 minuutin aikana lääkärin määräämälle tasolle.

AirSense 10 -laitteessa on uusi viivetoiminto AutoRamp™, joka nostaa paineen asteittain samaan tapaan kuin tavallinen viivetoiminto. Lisäksi, kun laite havaitsee potilaan olevan unessa, se nostaa paineen automaattisesti lääkärin määräämälle tasolle 45 minuutin aikaa noudattamatta.

EPR™, uloshengitysvaiheen paineenalennus
EPR™ (Expiratory Pressure Relief), uloshengitysvaiheen paineenalennus on toinen hoidon mukavuutta parantava ominaisuus, joka on käytettävissä joissakin ResMedin uniapneahoitolaitteissa. Se alentaa hieman painetta uloshengityksen aikana, jolloin potilaan on helpompi hengittää ulos laitetta vastaan. AirSense 10 -laitteessa toimintoa kutsutaan paineenalennukseksi.

SmartStart™
Tämä toiminto käynnistää hoidon heti, kun hengität maskiin. Hoito pysähtyy muutama sekunti sen jälkeen, kun otat maskin pois SmartStart™ toimii parhaiten kokoka

svo- ja nenämaskien kanssa.

Ilmavuoto
Ilmavuodolla tarkoitetaan maskista karkaavaa (tai vuotavaa) ilmaa. Ilmavuoto voi johtua monista syistä – väärästä maskin koosta tai tyypistä, maskin virheellisestä kokoamisesta tai sovittamisesta tai kuluneista ja vaihtoa kaipaavista osista.

Ilmavuodon määrä on hyväksyttävä 24 litraan minuutissa saakka. Jos vuoto on alle tämän rajan, hoidosta saadaan vielä täysi hyöty. Jos ilmavuoto ylittää säännöllisesti 24 l/min, maskin kunto on tarkistettava ja maskin sovitusohjeet on syytä tarkistaa käyttöoppaasta. Voit myös pyytää apua hoitavasta yksiköstäsi.

Lentokonetila
Tämä ominaisuus on käytettävissä AirSense 10 -laitteissa, joissa on langaton yhteys. Lentokonetilan käyttöön ottaminen keskeyttää laitteen tietojen lähettämisen lennonaikaisten määräysten mukaisesti. Kun asetus poistetaan käytöstä, laite jatkaa tietojen lähettämistä.

Kostutus
Kostutin lisää hengitysilman kosteutta lämmittämällä vesisäiliössä olevaa vettä. Lämmin ilma sitoo kosteutta paremmin kuin viileä, joten ResMedin uudemmissa hoitolaitteissa on lämmittävä letku, joka säilyttää kosteuden ilman siirtyessä maskiin. Monien mielestä kuivan ilman hengittäminen on epämukavaa. Kostuttimen käyttäminen parantaa hoidon mukavuutta.

Kondensoituminen
Kondensoitumisella tarkoitetaan tiivistynyttä nestettä, jota kerääntyy hoitolaitteen letkuun ja maskiin,  Kondensoitumista tapahtuu, kun hoitolaitteesta tuleva lämmin, kostutettu ilma kohtaa viileämmän huoneilman ja jäähtyy. Viileä ilma ei pysty sitomaan kosteutta yhtä paljon kuin lämmin ilma, ja siksi kostutetussa ilmassa oleva vesi alkaa muodostaa pisaroita.

Kondensoitumista voi ehkäistä käyttämällä lämmittävää letkua, esimerkiksi ClimateLineAir™-letkua. Jos käytät vanhempaa hoitolaitemallia, jossa ei ole lämmittävää letkua, voit käyttää letkun suojusta tai pitää ilmaletkun peiton alla, jotta se pysyy lämpimänä.

 

Yleiskatsaus maskeista

Koska olet todennäköisesti kokeillut useita maskeja ennen valinnan tekemistä, maskin nimen ja koon muistaminen kuukausien päästä voi olla vaikeaa. Tämä lyhyt katsaus voi olla avuksi, kun on aika tilata maskiin varaosia.

Kokokasvomaski
Kokokasvomaski on todennäköisesti sinulle tuttu, sillä sitä käytetään yleisesti mediassa unenaikaisiin hengityshäiriöihin liittyvissä kuvissa. Kokokasvomaskit peittävät sekä nenän että suun. Jos hengität suun kautta, tämä maskityyppi saattaa olla sinulle paras vaihtoehto. Sen on hyvä olla käytettävissä myös allergian tai nenän tukkoisuuden varalta – ilma kulkee suun kautta, jos nenäsi on tukossa.

Nenämaski
Nenämaskit peittävät vain nenän.  Suun kautta hengittävillä voi esiintyä suurta ilmavuotoa nenämaskia käytettäessä, sillä nenän kautta tulevaa ilma voi vuotaa suun kautta ulos. Ongelman voi korjata leukahihnalla, joka pitää suun suljettuna.

Sierainmaski
Sierainmaskit ovat suosittuja niiden pienen koon vuoksi. Tässä pienikokoisimmassa maskissa on kaksi pehmeää sieraintyynyä, jotka asettuvat sierainten alle. Jos kärsit ahtaan paikan kammosta, tämä maski voi olla sinulle hyvä vaihtoehto. Nenämaskien tapaan myös tätä maskia käytettäessä voi esiintyä suurta ilmavuotoa suun kautta hengittävillä, joten leukahihna voi olla tarpeellinen.

Maskityyny/sieraintyynyt

Maski/sieraintyynyt ovat kosketuksessa kasvoihisi joko nenän, ja suun alueella tai sierainten alapuolella. Useimmissa ResMedin maskeissa maskityynyn tai sieraintyynyjen koko on valettu tai painettu tyynyosaan. Koot ilmoitetaan yleensä asteikolla x-small–large, ja joskus maskista on saatavana myös leveä koko (wide).

Pääremmit
Pääremmeillä tarkoitetaan hihnoja, jotka pitävät maskin paikoillaan päässä. Pääremmit venyvät ja menettävät joustavuuttaan käytössä. Siksi ne tulee vaihtaa ajoittain maskin tiiviyden varmistamiseksi Joissakin pääremmeissä mainitaan maskin nimi ja koko.