Uniapnea: painava aihe

Jaa tämä artikkeli
Uniapnea ja paino

Jos sairastat uniapneaa, sinulla on todennäköisesti myös ongelmia painosi kanssa1,2. Uniapneaa sairastavista 70–80 prosentilla3,4 on ongelmana myös lihominen. Kumpi oli ensin: ylipaino vai uniapnea? Ja auttaako painonpudotus toipumaan uniapneasta?

Muna vai kana -tilanne

Ylipainon ja uniapnean välillä on selvä riippuvuussuhde, joka saa helposti aikaan noidankehän. Obstruktiiviseen uniapneaan (OSA)5 voi sairastua myös normaalipainoinen, mutta ylipaino ja lihavuus ovat sen tunnettuja riskitekijöitä6,7,1. Ylimääräiset kilot, etenkin vatsan ja kaulan alueella, voivat aiheuttaa obstruktiivisen uniapnean, kun kudokset painavat ja kapeuttavat hengitysteitä8. Jos kaulan ympäryksesi on yli 43 cm (miehillä) tai 40 cm (naisilla), sinulla on riski sairastua obstruktiiviseen uniapneaan.

Riippuvuussuhde on molemminpuolinen: uniapnea voi aiheuttaa painonnousua ja vaikeuttaa painonpudotusta4. Hoitamattomasta uniapneasta seuraa jatkuva unen keskeytymisen ja happivajeen noidankehä. Tämä järkyttää elimistön normaalia hormonitasapainoa4 ja aiheuttaa ruoansulatuksen tehokkuutta heikentäviä aineenvaihdunnan muutoksia, jolloin tekee mieli makeaa ja hiilihydraatteja. Hoitamaton uniapnea aiheuttaa väsymystä, ärtymystä ja alakuloa, jolloin on entistä helpompi antaa periksi ruoan houkutuksille – ja etenkin lohturuoan.

 

Katoaako uniapnea kilojen katoamisen myötä?

Painonpudotus voi olla tehokas uniapnean hoitokeino. Yhdysvaltalainen American College of Physicians (ACP) suosittelee obstruktiivista uniapneaa sairastaville painon pudottamista ja ensisijaiseksi hoidoksi CPAP-hoitoa9. Tutkijat toteavat painonpudotuksen voivan lieventää uniapnean vaikeusastetta ja jopa parantaa sen6. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että lievää obstruktiivista uniapneaa sairastavien taudin vaikeusaste laski yli 20 %, kun he pudottivat painoaan 10 % 4.

Painon pudottaminen ei ole parhaimmillaankaan helppoa, ja vielä vaikeampaa se on, kun hoitamaton uniapnea panee hormonitoiminnan ja unirytmin sekaisin. Uniapnean hallintaan saaminen vähentää hormonitasapainon vaihtelua ja antaa voimia ja motivaatiota jatkaa painonpudotusta2. Kun paino alkaa pudota, suotuisat vaikutukset hengitykseen, uneen ja yleiseen terveydentilaan alkavat näkyvät1,4,10.

Uusi teknologia voi auttaa aloittamaan painonpudotuksen ja seuraamaan tavoitteen edistymistä. Esimerkiksi langattoman iHealth Lite -vaa’an ja langattoman iHealth-kehoanalyysivaa’an avulla on helppo seurata painoa, asettaa tavoitteita ja halutessaan jakaa edistymisensä ystävien, perheen ja lääkärin kanssa. Myös hyvinvointimittarit motivoivat nostamaan aktiivisuustasoa. Omron Walking Style IV mittaa askeleet ja kalorikulutuksen, ja edistyneemmät laitteet, kuten Jawbone UP3, seuraavat lisäksi sykettä, unta ja muita hyvinvoinnin mittareita.

Uniapnea on monitahoinen sairaus, johon vaikuttavat monet tekijät. Painon pudottaminen ei takaa obstruktiivisen uniapnean lievittymistä tai paranemista, mutta siihen on realistiset mahdollisuudet. Painon pudottaminen parantaa melko varmasti yleistä terveydentilaasi. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että uniapnealle koituvat hyödyt säilyvät, vaikka myöhemmin painoa tulisi jonkin verran lisää2,11.

Jos epäilet sairastavasi obstruktiivista uniapneaa, käänny ensin lääkärisi puoleen ja pyydä unitestiä. Se voi olla tarvittava sysäys kohti kaipaamaasi painonpudotusta, parempaa unta sekä terveellisempää ja onnellisempaa elämää.

 

 1. Kuna, S.T. et al. Long-Term Effect of Weight Loss on Obstructive Sleep Apnea Severity in Obese Patients with Type 2 Diabetes. Sleep, 2013.
 2. Sampol, X. et al. Long-term efficacy of dietary weight loss in sleep apnoea/hypopnoea syndrome. European Respiratory Journal, 1998
 3. https://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-apnea/sleep-apnea-conditions
 4. Romero-Corral, A. et al. Interactions Between Obesity and Obstructive Sleep Apnea Implications for Treatment. Chest, 2010.
 5. http://fixmysleep.resmed.com/en-gb/facts/what-is-SDB1.html
 6. http://www.snoreaustralia.com.au/obstructive-sleep-apnoea.php
 7. https://www.nhs.uk/conditions/sleep-apnoea/
 8. https://www.nhs.uk/conditions/sleep-apnoea/
 9. https://www.acponline.org/acp-newsroom/american-college-of-physicians-releases-new-recommendations-for-treating-obstructive-sleep-apnea
 10. https://www.health.harvard.edu/blog/weight-loss-breathing-devices-still-best-for-treating-obstructive-sleep-apnea-201310026713
 11. Tuomilehto, H. et al. Sustained improvement in mild obstructive sleep apnea after a diet- and physical activity-based lifestyle intervention: post-interventional follow-up. American Journal of Clinical Nutrition, 2010

Tämä artikkeli sisältää yleisiä tietoja sairaustiloista ja hoidoista. Sitä ei ole tarkoitettu korvaamaan asiantuntevaa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Tiedot eivät ole ohjeita, eikä niitä tule pitää sellaisina. Tällä sivustolla olevia tietoja ei tule pitää vaihtoehtona lääkärin tai muun hoitoalan ammattilaisen antamille lääketieteellisille ohjeille.

Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa lääketieteellisestä seikasta, ota yhteys lääkäriin tai muuhun hoitoalan ammattilaiseen. Jos epäilet itselläsi jotakin sairaustilaa, varaa pian aika lääkäriin. Älä koskaan viivyttele lääkäriin menoa, jätä noudattamatta lääkärin antamia ohjeita tai keskeytä lääketieteellistä hoitoa tämän sivuston tietojen perusteella. Tässä artikkelissa ja tällä sivustolla esitetyillä mielipiteillä ei ole mitään yhteyttä mihinkään tieteelliseen laitokseen tai sairaalaan, tai muuhun laitokseen, johon kirjoittajilla on sidonnaisuuksia, eivätkä mielipiteet suoraan vastaa ResMedin tai sen tytäryhtiöiden tai sidosyritysten näkemyksiä.