Maailmassa on yli 936 miljoonaa uniapneaa sairastavaa ihmistä

Jaa tämä artikkeli

Jos sinulla on obstruktiivinen uniapnea, et ole siis yksin. Viimeisimpien tieteellisten tutkimusten mukaan1 yli 936 miljoonaa ihmistä sairastaa uniapneaa. Tämä maailman johtavassa hengityselinsairauksia käsittelevässä lehdessä julkaistu luku on huomattavan suuri. Se on lähes 10 kertaa suurempi kuin Maailman terveysjärjestön WHO:n vuonna 2007 esittämä arvio, joka oli yli 100 miljoonaa. Lääkäreitä on näin ollen pyydetty tehostamaan toimiaan tämän hallittavissa olevan sairauden havaitsemiseksi, taudinmääritysten tekemiseksi ja hoitotoimenpiteiden määräämiseksi.

 

Yli 85 prosenttia (obstruktiivisista) uniapneatapauksista on vielä diagnosoimatta”, toteaa tutkimuksen toteuttamiseen osallistunut lääketieteen tohtori ja ResMedin ylilääkäri Carlos M. Nunez. ”Tämä lisää kyseisten henkilöiden työtapaturma- ja liikenneonnettomuusriskiä ja voi johtaa muiden merkittävien sairauksien, kuten verenpainetaudin tai sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiseen ja jopa vaikeuttaa diabetespotilaiden verensokerin hallintaa. Tunnemme riskit ja tiedostamme nyt myös ongelman laajuuden. Ongelman ratkaiseminen on aloitettava suurimpaan riskiryhmään kuuluvien henkilöiden seulontatukimuksilla.”

 

Miksi obstruktiivinen uniapnea jää usein diagnosoimatta?

On arvioitu, että yli 85 prosenttia uniapneatapauksista on vielä diagnosoimatta. Miljoonat ihmiset elävät näin olleen sairaudestaan tietämättä. Heillä on yön aikana toistuvia, vähintään 10 sekunnin mittaisia hengityskatkoja, joiden jälkeen he havahtuvat ja vetäisevät ilmaa sisäänsä. Nämä jaksot toistuvat useita kertoja yössä. Tämä toistuva kierre aiheuttaa kroonisen univajeen, vaikka useimmat henkilöt eivät itse muista heräämisiään. He olettavat väsymyksensä johtuvan stressistä tai ikääntymisestä. Heidät voidaan myös virheellisesti diagnosoida unettomuudesta, migreenistä, kroonisesta väsymyksestä tai muista sairauksista kärsiviksi.

 

Kuulutko riskiryhmään?

Obstruktiivista uniapneaa voi sairastaa kuka tahansa ihminen, myös lapsi. Kuorsaaminen on sekä miehillä että naisilla uniapnean tavallisin oire, mutta kaikilla kuorsaavilla ei ole uniapneaa… eivätkä kaikki uniapneapotilaat kuorsaa.

Muita uniapnealle herkistäviä riskitekijöitä ovat ylipaino, yli 40-vuoden ikä, paksu kaula, suvussa esiintyvä uniapnea ja muut fyysiset ominaisuudet, kuten nenän polyypit. Tupakointi, alkoholi ja tietyt rauhoittavat lääkkeet pahentavat uniapnean oireita. Kattavan tutkimuksen mukaan yli 50 prosentilla henkilöistä, jotka ovat ylipainoisia, joilla esiintyy sydämen vajaatoimintaa, aivoverenkiertohäiriöitä tai ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä, eteisvärinää tai joilla on tyypin 2 diabetes, on myös uniapnea2. On myös merkille pantavaa, että 40 prosenttia hiljattain uniapneadignoosin saaneista henkilöistä on naisia3.

 

Mistä tiedän, onko minulla uniapnea?

Obstruktiivisen uniapnean tavallisia oireita ovat kuorsaus ja unenaikaiset hengityskatkot (hengen haukkominen tai tukehtumisen tunne), uneliaisuus, muistamattomuus, keskittymisvaikeudet ja päiväaikainen väsymys, tihentynyt virtsaamistarve öisin, seksuaalielämän häiriöt, aamupäänsäryt, yöhikoilu, painon nousu ja alakuloisuus. ”Ohjenuorana voit pitää seuraavaa: jos tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi tai kärsit muista uniapneaan liittyvistä oireista, sinun olisi hyvä keskustella lääkärisi kanssa asiasta”, toteaa Carlos M. Nunez. ”Älä tyydy elämään jatkuvasti väsyneenä. Voit parantaa unesi laatua, mielialaasi, elämänlaatuasi niin työelämässä kuin vapaa-ajalla, terveydentilaasi ja hallita myös muita sairauksiasi paremmin. Mutta ensin sinun on selvitettävä, sairastatko uniapneaa. Tee testimme saadaksesi selville riskisi. Saat tietoa myös siitä, mitä voit asialle tehdä.

 

 

1 Benjafield et al. Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnoea: a literature-based analysis. Lancet Respiratory Medicine 2019. http://dx.doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30198-5

2 Gami AS et al. Circulation 2004, O’Keefe and Patterson, Obes Surgery 2004, Logan et al. J. Hypertension 2001, O’Keeffe T and Patterson EJ. Obes Surg 2004, Einhorn D et al. Endocr Pract 2007, Bassetti C and Aldrich M. Sleep 1999

3 Medicare 5% sample & OptumInsight medical claims data 2012