Matkusta ja nauti sosiaalisesta elämästä CPAP-hoidosta huolimatta

Jaa tämä artikkeli

Miltä sinusta tuntuu käyttää CPAP-hoitoa, kun matkustat ja seurustelet ihmisten kanssa? Oletko iloinen, että nukut hyvin ja voit nauttia matkasta täysin siemauksin? Vai oletko huolissasi siitä, että alat kuorsata ja matkakumppanisi kysyvät hankalia kysymyksiä hoitolaitteestasi? Toivomme, että vastaat olevasi iloinen, mutta jos olet huolissasi, et ole ainoa. Miten sitten voisit suhtautua myönteisemmin CPAP-laitteen mukaan ottamiseen matkoille ja yhteisiin tilaisuuksiin?

Mitkä tilanteet ovat haastavia?

Sinua huolestuttavat ehkä CPAP-laitteen kanssa matkustamisen käytännön asiat, kuten se, onko vuoteen lähellä pistorasia laitetta varten. Pelkäät ehkä henkilösuhteisiin liittyviä asioita: kiusoitellaanko sinua tai joudutko vastaamaan kysymystulvaan tai ottamaan vastaan ystävien ja sukulaisten hyvää tarkoittavia neuvoja, joita et kaipaa. Mukavalta kuulostavat tapahtumat, kuten viikonloppuloma ystävien kanssa, kaupunkiloma uuden kumppanin kanssa tai sukujuhla yhteismajoituksessa, tuntuukin pahemmalta painajaiselta. Miten selviät tilanteesta? Pyydätkö oman huoneen ja pelkäät, että muut pitävät sinua tärkeilevänä ja syrjäänvetäytyvänä? Suostutko jakamaan huoneen ja pysyttelet puolet yöstä hereillä peläten kuorsaavasi ja herättäväsi kumppanisi tai muut huoneessa nukkuvat? Teeskenteletkö, että sinulla on jo jotakin muuta sovittuna, ja jäät yksin kotiin?

CPAP-laitteen pitäisi olla pelastusrenkaasi, ei riippakivi. Sen tarkoituksena on antaa sinulle energiaa tehdä haluamiasi asioita, eikä estää sinua nauttimasta muiden seurasta tai olemasta spontaani ja seikkailunhaluinen. Käytännön asioihin on tarjolla paljon neuvoja, esimerkiksi tämä matkustajan muistilista, mutta ei siihen, miten toimia suvun ja ystävien, lentokoneessa istuvan henkilön tai uuden mukavan seurustelukumppanin kanssa. Annamme sinulle muutamia ehdotuksia, toivottavasti niistä on apua.

Mieti, miten voisit kertoa luottavaisin mielin CPAP-hoidostasi.

Ensiksikin, muistuta itsellesi, miksi käytät CPAP-laitetta ja mitä hyvää se tuo elämääsi. Ilman CPAP-laitetta sinulla olisi suurempi riski sairastua verenpainetautiin1 tai saada aivohalvaus2 tai tyypin 2 diabetes3. Hoidon ansiosta olet päivisin energisempi4 ja oireet, kuten päänsärky5, alakulo6, painonnousu7, uupumus5 ja yöhikoilu8, pysyvät poissa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että CPAP-hoito on sinulle positiivinen voima.

Toiseksi, ole ylpeä itsestäsi: on hieno saavutus, että käytät CPAP-laitetta säännöllisesti. Hoidon aloittaminen ja siihen sitoutuminen pitkäksi ajaksi on monille vaikeaa, mutta sinä olet onnistunut siinä. Olet ottanut tärkeän askeleen kohti parempaa terveyttä ja olet jatkanut sinnikkäästi mahdollisista vaikeuksista huolimatta.

Kolmanneksi, yritä pukea nämä ajatukset sanoiksi ja sanoa ne ääneen (voit harjoitella esimerkiksi suihkussa). Seuraavassa on ehdotuksia alkuun pääsemiseksi:

”Käytän CPAP-laitetta, koska minulla on uniapnea. Ilman hoitoa olisin jatkuvasti väsynyt. Hoito ei ole parasta mitä tiedän, mutta sen ansiosta olen päivisin energisempi ja pystyn taas nauttimaan elämästä ja ajasta ystävien kanssa.”

”Minulla on uniapnea ja siksi minun on käytettävä CPAP-hoitoa, että nukun paremmin ja pysyn terveenä. Rupean nyt nukkumaan, joten laitan maskin kasvoilleni ja käynnistän hoitolaitteeni. Hyvää yötä!”

”Tässä on CPAP-laitteeni ja maskini. Minulla todettiin uniapnea muutama vuosi sitten ja CPAP-hoito on parantanut elämääni suuresti. Muistatko, miten väsynyt ja äreä olin aiemmin? Se johtui siitä, että lakkasin hengittämästä kymmeniä kertoja yössä! Hoito tuntui aluksi hankalalta, mutta nyt olen tottunut siihen. Hoidon aloittaminen oli terveyden kannalta oikea ratkaisu, ja olen tyytyväinen, että olen jaksanut jatkaa sitä.”

Keksi siis tapa kertoa oma CPAP-tarinasi, sillä se on osa tarinaasi, josta voit olla ylpeä. Ja jos muiden kysymykset alkavat tuntua kiusallisilta, voit aina vaihtaa puheenaihetta.

 

 

  1. Navarro-Soriano, C., et al., The HIPARCO-2 study: long-term effect of continuous positive airway pressure on blood pressure in patients with resistant hypertension: a multicenter prospective study. J Hypertens, 2021. 39(2): p. 302-309.
  2. Bassetti CL et al. Sleep-disordered breathing and acute ischemic stroke: Bassetti, C.L.A., et al., EAN/ERS/ESO/ESRS statement on the impact of sleep disorders on risk and outcome of stroke. Eur J Neurol, 2020. 27(7): p. 1117-1136.
  3. Einhorn D, et al. Prevalence of sleep apnea in a population of adults with type 2 diabetes mellitus. Endocr Pract (2007): 355-62.
  4. Sánchez AI, Martínez P, Miró E, Bardwell WA, Buela-Casal G. CPAP and behavioral therapies in patients with obstructive sleep apnea: effects on daytime sleepiness, mood, and cognitive function. Sleep Med Rev. 2009;13(3):223-233.
  5. Osman, Amal M., et al. ‘Obstructive Sleep Apnea: Current Perspectives’. Nature and Science of Sleep, 2018. 10: pp. 21–34
  6. Lundetrae, R.S., et al., Effect of continuous positive airway pressure on symptoms of anxiety and depression in patients with obstructive sleep apnea. Sleep Breath, 2021. 25(3): p. 1277-1283.
  7. Lyytikainen P, et al. Sleep problems and major weight gain: a follow-up study. International Journal of Obesity, 2011. 35,109–114.
  8. Arnardottir Erna. S, et al. Nocturnal sweating—a common symptom of obstructive sleep apnoea: the Icelandic sleep apnoea cohort. BMJ Open, 2013.

Tämä artikkeli sisältää yleisiä tietoja sairaustiloista ja hoidoista. Sitä ei ole tarkoitettu korvaamaan asiantuntevaa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Tiedot eivät ole ohjeita, eikä niitä tule pitää sellaisina. Tällä sivustolla olevia tietoja ei tule pitää vaihtoehtona lääkärin tai muun hoitoalan ammattilaisen antamille lääketieteellisille ohjeille.
Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa lääketieteellisestä seikasta, ota yhteys lääkäriin tai muuhun hoitoalan ammattilaiseen. Jos epäilet itselläsi jotakin sairaustilaa, varaa pian aika lääkäriin. Älä koskaan viivyttele lääkäriin menoa, jätä noudattamatta lääkärin antamia ohjeita tai keskeytä lääketieteellistä hoitoa tämän sivuston tietojen perusteella. Tässä artikkelissa ja tällä sivustolla esitetyillä mielipiteillä ei ole mitään yhteyttä mihinkään tieteelliseen laitokseen tai sairaalaan, tai muuhun laitokseen, johon kirjoittajilla on sidonnaisuuksia, eivätkä mielipiteet suoraan vastaa ResMedin tai sen tytäryhtiöiden tai sidosyritysten näkemyksiä.