Kofeiini ja uni: Onko niillä yhteyttä?

Jaa tämä artikkeli
Caffeine and sleep: What’s the connection?

Kaikki tietävät, että kofeiini piristää, mutta mitä tapahtuu, kun juo kupin kahvia tai teetä vähän ennen nukkumaan menoa? Lue lisää kofeiinin ja unen välisestä yhteydestä.

Miten kofeiini vaikuttaa elimistöön?

”Mutta ensin… maistuuko kahvi?” Harkitse tarkkaan milloin juot kahvia. Vaikka kofeiinilla onkin todettu olevan suotuisia vaikutuksia terveyteen, se voi häiritä unta.

Kahvi on ristiriitainen aine. Se poistaa väsymyksen, mutta vain näennäisesti. Nauttimasi kahvikupillinen ei poista uneliaisuuden syytä, se luo vain virheellisen piristävän vaikutelman. Mihin tämä vaikutus perustuu? Kofeiini estää aivojen kemiallisia signaaleja, etkä enää tunne oloasi uneliaaksi.

Entäpä uni sitten?

Kun kuulet sanan kofeiini, ajattelet ehkä heti kahvia, mutta kofeiinia on myös virvoitusjuomissa ja teessä. Kaikki nämä juomat vaikuttava piristävästi ja nostavat energiatasoa. Tutkijat ovat osoittaneet, että kahvin nauttiminen 6 tuntia ennen nukkumaan menoa voi heikentää merkittävästi unen laatua, sillä kofeiinin pilkkoutuminen elimistössä kestää 3–5 tuntia.

Keskimääräistä suuremman päivittäisen kahvin saannin ”havaittiin parantavan kognitiivista suorituskykyä potilailla, joilla oli kohtalainen tai vaikea uniapnea” todettiin vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa, joka julkaistiin lääketieteellisessä julkaisussa Current Neuropharmacology1. Jos sinulla on kysyttävää kofeiinista tai muista uniterveyteen liittyvistä ongelmista, kuten uniapneasta, ota yhteys lääkäriin tai uniapnean asiantuntijaan,

Miten tulisi asennoitua kahvin juomiseen, jos haluaa varmistaa hyvät yöunet?

Jos haluat nauttia kahvisi ilman huolta yöunista, noudata seuraavia yksinkertaisia ohjeita.

Vaikka olisit kahviaddikti ja sinun olisi vaikea kieltäytyä päivän viidennestä kahvikupillisesta, yritä kuitenkin muistaa, että jokainen klo 142 jälkeen nautittu kofeiinia sisältävä juoma vaikuttaa uneen. Ihmiset reagoivat kofeiiniin eri tavoin, mutta pienikin määrä piristävää ainetta voi valvottaa.

Miten siis kannattaa menetellä? Juo kahvia kohtuullisesti ja oikeaan aikaan, kuten aamulla, kun tarvitset energiatason kohottamista.

1Winning a Won Game: Caffeine Panacea for Obesity Syndemic http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923369/

2New Details on Caffeine’s Sleep-Disrupting Effects https://www.psychologytoday.com/intl/blog/sleep-newzzz/201312/new-details-caffeine-s-sleep-disrupting-effects

Tämä artikkeli sisältää yleisiä tietoja sairaustiloista ja hoidoista. Sitä ei ole tarkoitettu korvaamaan asiantuntevaa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa. Tiedot eivät ole ohjeita, eikä niitä tule pitää sellaisina. Tällä sivustolla olevia tietoja ei tule pitää vaihtoehtona lääkärin tai muun hoitoalan ammattilaisen antamille lääketieteellisille ohjeille.

Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa lääketieteellisestä seikasta, ota yhteys lääkäriin tai muuhun hoitoalan ammattilaiseen. Jos epäilet itselläsi jotakin sairaustilaa, varaa pian aika lääkäriin. Älä koskaan viivyttele lääkäriin menoa, jätä noudattamatta lääkärin antamia ohjeita tai keskeytä lääketieteellistä hoitoa tämän sivuston tietojen perusteella. Tässä artikkelissa ja tällä sivustolla esitetyillä mielipiteillä ei ole mitään yhteyttä mihinkään tieteelliseen laitokseen tai sairaalaan, tai muuhun laitokseen, johon kirjoittajilla on sidonnaisuuksia, eivätkä mielipiteet suoraan vastaa ResMedin tai sen tytäryhtiöiden tai sidosyritysten näkemyksiä.